T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Rekreasyon Yönetimi Bölümü

İstihdam Olanakları

Ülkemizde son 20 yılda  rekreasyona ilişkin akademik çalışmalar ve rekreasyon yönetimi ya da rekreasyon adıyla verilen lisans bölümleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Müfredat bakımından spor bilimleri fakültelerinde faaliyet gösteren rekreasyon bölümleri, rekreasyonun fiziksel faydaları ve bu faydaların aktivite ekseninde tasarımı ve planlamasına odaklanırken; turizm fakültelerinde faaliyet gösteren rekreasyon yönetimi bölümleri, özellikle turizm içerisindeki rekreasyon faaliyetlerinin işletmecilik açısından yönetsel özelliklerine değinmekte ve kamusal alanda gerçekleştirilen rekreasyon aktivitelerine ilişkin içeriğe de sahip derslere odaklandıkları gözlemlenmiştir. Bu noktadan hareketle ülkemizde yakın zamanda öğrenci alımına başlayan, turizm fakültelerindeki rekreasyon yönetimi bölümlerinin rekreasyona ilişkin gelişim göstermiş ülkelerdeki yapıdan faydalanarak müfredatlarını geliştirmeleri, rekreasyona ilişkin kamusal ve özel sektördeki nitelikli personelin yetiştirilmesini de sağlayabilecektir.  Nitekim ülkemizde rekreasyon ve boş zaman değerlendirmeye ilişkin toplumsal bilinç ve buna bağlı olarak geliştirilen kurumsal yapılardan kaynaklı ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde rekreasyon ya da boş zaman değerlendirmeye ilişkin kurumsal yapıların resmi, özel ya da özerk kurumlar olarak yer aldığı görülmektedir. Bu kurumlar temel amaç olarak; rekreasyon alanlarının planlanmasından, boş zaman değerlendirme aktivitelerinin programlaması ve pratiğe geçirilmesi anlamında; toplum sağlığını fiziksel ve psikolojik açıdan en üst düzeye çıkarmak, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek gibi önemli sorumluluklar üstlenmektedirler. Bu nedenle ülkemizde yakın zamanda öğrenci alımına başlayan rekreasyon yönetimi bölümlerinin, rekreasyon ile ilgili resmi ve özel kurumsal yapıların kurulmasına destek olması bakımından nitelikli personelin yetiştirilmesine imkan sağlayacağı düşünülmektedir.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında, rekreasyon yönetimi mezunlarının otellerin rekreasyon bölümleri, halk eğitim, sosyal hizmetler, gençlik ve spor il müdürlükleri, halk sağlığı birimleri, devlet planlama teşkilatı, kamu kurumlarının coğrafi bilgi sistemleri ile ilgili birimleri, milli parklar genel müdürlüğü, yaşlı yaşam merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, temel ve orta öğretim kurumları, üniversitelerin spor sağlık kültür daireleri, eğlence ve dinlence hizmetleri veren özel işletmeler, yerel yönetimlerin rekreasyon bölümleri, kültür daire başkanlıkları, park ve bahçe müdürlükleri, planlama birimleri vb. birim ve kurumlarda rekreasyon eğitimi, planlaması, terapisi gibi konularda yetkinliğe sahip bireyler olarak yetiştirilmeleri önem arz etmektedir. 

Rekreasyon yönetimi bölümü mezunlarının istihdam edilme potansiyeli

Ticari rekreasyon faaliyeti gösteren kurumlarda kongre ve etkinlik hizmetleri, etkinlik planlama hizmetleri, konaklama hizmetleri, animasyon hizmetleri, temalı parklarda program ve planlama hizmetleri, karavan hizmetleri, marina hizmetleri, seyahat hizmetleri, ulaşım hizmetleri (deniz, hava, karayolu), spor, sağlıklı yaşam ve fitness kulüplerinde program ve destek hizmetleri, eğlence hizmetleri ve fuar organizasyon hizmetlerinde animatör, etkinlik planlayıcısı ya da etkinlik yöneticisi olarak çalışabilirler.

Resmi olarak faaliyet gösteren devlet kurumları ve yerel yönetimlerde açık alan rekreasyon planlaması, kapalı tesisler için fiziksel ve teorik planlamalarla ilgili bölümlerde, park hizmetlerinde, rekreasyon eğitimi, milli parkların turizm ile ilgili kısımlarında, rehabilitasyon merkezlerinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde, üniversitelerin spor kültür sağlık daire başkanlığına bağlı birimlerde sosyal  ve dini hizmetlere ilişkin kurumlarda nitelikli personel, yönetici, etkinlik planlayıcısı ya da rekreasyon lideri olarak istihdam edilebileceklerdir. Ayrıca gerek rekreasyon gerekse turizm alanında yapılan fiziksel ve yönetsel planlamalarda şehir bölge planlama bölümünden mezun plancılar ile rekreasyon yönetimi bölümü mezunu kişilerin planlamada ortak dili konuşmaları ve rekreasyon yönetimi mezunlarının ziyaretçi ya da turistleri tipolojik olarak betimleyebilecek bilgi düzeyine sahip olması nedeniyle gerçekleştirilecek rekreasyon planlaması ya da turizm planlamalarında temel planlama ve tasarım ilkelerini bilmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle rekreasyon yönetimi programı mezunlarının resmi ya da özel kurumların planlamayla ilgili departmanlarında istihdam edilebilmesi mümkündür.

Doğrudan turistik konaklamanın sağlandığı tesislerde su sporları eğlendinlen aktiviteleri animatörlüğü, Kara sporları rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü, Sosyo – kültürel rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü (halk oyunları, dans, müzik, festival, sergi vb.), sağlık turizmi tesislerindeki rekreatif aktiviteler için animatörlük, Çocuk rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü pozisyonlarında yönetici ya da nitelikli personel olarak istihdam edilebilirler. Bu konuda turizm sektöründe nitelikli personel bulmak oldukça zordur. Profesyonel olarak animatörlük mesleğini sürdürebilmek için genellikle yabancı uyruklu kişilerden faydalanılmaktadır. Bu nedenle programın bu konuda nitelikli personel yetiştirmesi oldukça önem arz etmektedir.

 

Staj İmkanları 

*Temalı Parklar,

*Otel İşletmeleri,

*Ulusal ve Uluslararası Havayolu İşletmeleri,

*İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri,

*Belediyeler (Park ve Bahçeler Müdürlüğü),

*Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü,

*Boş zamanın değerlendirmesine hizmet eden özel işletmeler

 

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.